Buitensporten (ook wintersport) is COOL, maar hoe blijven we warm?
De wintersporter komt het best tot zijn recht in een koude omgeving. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je zelf niet koud wordt. Hiervoor gebruik je isolerende kleding, maar hoe werkt isolerende kleding en waarom is het zo prijzig?
De verschillende materialen
Om warm te blijven maken we altijd gebruik van de isolerende eigenschappen van lucht. Stilstaande lucht isoleert. Hoe meer stilstaande lucht we hebben per zo klein mogelijk volume (lees: zo dun mogelijk kledingstuk), des te beter dat kledingstuk isoleert. Enorm dikke kleding isoleert dus niet automatisch het best, maar kan wel warm zijn. Dons, wol en kunststof weefsels (zoals Polartec, Polarguard, Thinsulate etc.) voldoen aan eisen. Hat nadeel van natuurlijke stoffen (zoals katoen) is dat hun isolerende werking ernstig afneemt als ze vochtig worden. Bovendien geleiden ze warmte niet goed.
Het drielagensysteem
Om je goed tegen de koude omstandigheden te kleden, terwijl je een sport uitoefent, is het principe van een drielagensysteem ideaal.
LAAG 1: Het dichtst op de huid. Deze laag bestaat uit functionele, thermische onderkleding die vocht van het lichaam transporteert. De unieke polyester vezel (van bijv. Craft), op speciale wijze gebreid, zorgt ervoor dat (transpiratievocht) naar de volgende kledinglaag wordt geleid. LAAG 1 HOUDT HET LICHAAM DROOG. Katoen zit heerlijk maar voldoet hier absoluut niet. Het houdt vocht vast en voelt ijskoud aan op het moment dat het nat is.
LAAG 2: Dit is de isolerende TUSSENLAAG die bestaat uit bijv. microfleece. Deze laag beschermt tegen kou en houdt bovendien de natuurlijke lichaamswarmte vast. Afkoeling wordt hiermee voorkomen. Ook deze laag transporteert het vocht ofwel naar buiten ofwel naar de volgende laag. LAAG 2 ISOLEERT. Deze laag moet goed passend zitten, zonder hinderlijk te zijn.
LAAG 3: De buitenste kledinglaag, een schild tegen kou, wind en regen. Al het vocht dat vanaf het lichaam via de lagen 1 en 2 is doorgevoerd, krijgt na deze laag de volledige vrijheid het lichaam te verlaten. Het is dus belangrijk, dat deze laag wind- en waterdicht zijn, maar toch goed ademen.
Misverstanden
Helaas denken veel mensen, dat het drielagensysteem per definitie ook uit drie kledingstukken bestaat. Dat hoeft niet. Op een koude dag moet je misschien alle drie de lagen gebruiken maar op een dag met mooi weer kun je het jack misschien vervangen door een winddichte Shell. Ook de dikte van laag 2 kun je aanpassen aan de weersomstandigheden.
Voordelen drielagensysteem
Bij gebruik van het drielagensysteem kun je de te dragen kleding haarfijn aanpassen aan de omstandigheden. Je hoeft dus niet onder alle omstandigheden alle lagen in tact te houden, maar het gaat erom dat je, als je kleding uit de drie verschillende elementen is opgebouwd, alle kanten op kunt.
Laatste tips
Als je het koud hebt trek dan eens een extra (dunne) laag aan die dicht bij het lichaam zit in plaats van een extra fleece. Dat is comfortabeler en bijzonder effectief ! Het meest vergeten en een van de effectiefste middelen tegen de kou blijft de muts en eventueel de shawl, via je achterhoofd en nek verlies je de meeste lichaamswarmte. Neem ook hier bij een ademend een winddicht exemplaar.
BIJ KOUD WEER IS EEN MUTS HOOFDZAAK!