Onderhoudstips badkleding

Richtlijnen om uw badkleding zo lang mogelijk in topconditie te houden.

Lycra vereist goed onderhoud!
Een groot deel van de collecties is vervaardigd uit een elastisch, sterk en comfortabel materiaal dat deels bestaat uit lycra. Lycra is het materiaal dat voor de perfecte pasvorm zorgt door de enorme elasticiteit van de vezel. Lycra is NIET bestand tegen de constante inwerking van schadelijke stoffen, en die zijn er genoeg: zonnebrandmiddelen, shampoo, transpiratie en waterzuiveringsmiddelen zoals chloor. Het goed uitspoelen van de badkleding DIRECT na het zwemmen is dan ook een eerste vereiste om snelle slijtage te voorkomen. Echter, voor sommige schadelijke stoffen is dit onvoldoende. Daarom is het noodzakelijk dat de badkleding uitgewassen wordt met de fijne was in de wasmachine met een fijnwasmiddel (zonder bleekmiddel).

Badkleding moet droog worden opgeborgen!
Het nat opbergen van badkleding (bijv. in plastic tas) is een ideaal klimaat voor de groei van micro-organismen die het materiaal aantasten. Kledingstukken waar elastane in is verwerkt, drogen zeer snel. Het beste is om de badkleding in de open lucht en in de schaduw te laten drogen. Zon en verwarming maken de elastane zwakker. De wasdroger is absoluut een taboe.

Koop uw badkleding in de juiste maat!
Een badpak te klein kopen, wat heel vaak gebeurt, is beslist onverstandig. Het zit niet lekker en het voortdurend uitrekken van het materiaal veroorzaakt snellere slijtage. Een badpak een maat te groot kopen is eveneens onverstandig aangezien alle badkleding in het water iets ruimer wordt.

Pas op voor glijbanen!
Door de geweldige groei van luxe zwembaden met prachtige attracties, zoals glijbanen, ontstaan er soms klachten aan badkleding. Door de snelheid kan er namelijk een verbrandingsproces van de vezel ontstaan. Zwakke plekken en/of gaten zijn hiervan het gevolg. Deze klachten komen NOOIT voor vergoeding in aanmerking.

Pas op voor ruwe oppervlakten!
Door schuren langs of zitten op ruwe oppervlakten, zoals betonvloeren, tegelwanden en andere ruwe materialen, kunnen pillen/ophaaltjes aan de badkleding ontstaan. Ook bubbelbaden en knuffelmuren veroorzaken deze klachten. Door de roterende werking van het water wordt men heen en weer bewogen waardoor een schurende werking langs oppervlakten ontstaat. Denk aan uw badkleding als aan kostbare nylons en u zult automatisch de juiste zitplaats zoeken.

Verkleuren!
Ook extreme situaties, zoals het zoutgehalte in zee, zonnestralen of scherpe wasmiddelen kunnen de kleurintensiteit verminderen. Ondanks de kleurechtheid is het niet uitgesloten dat bij bepaalde kleuren verkleuring optreedt. Witte en lichtkleurige badkleding vergelen/verkleuren door ijzerhoudend water, chloor en zout water. Hoge concentraties verkleuren op den duur het elastane en ook de katoenvezels. De levensduur van elastische badkleding is niet oneindig.

Uw badkleding is met de grootste zorg gemaakt. Als u het met zorg behandeld heeft u er het langst plezier van.