Westerwolde

Zondag morgen, onze Rodhesian Ridgeback Jib is vanmorgen als eerste aan de beurt. Eerst gaan wij ergens heerlijk een eind wandelen of fietsen. Vanmorgen blijven wij dicht bij huis, op een paar kilometer van Winschoten ligt De Wedderbergen, start van onze wandeltocht. Een prachtig mooi natuurgebied tussen Wedderveer en Wedde

Begin…….
Na al die regen ga ik goed voorbereid op pad. Het stormt namelijk nogal buiten en het Westerwolde gebied is in dit seizoen nogal drassig, dus dat betekent waterdichte wandelschoenen van Lowa aan en natuurlijk ook mijn Didriksons winterjack dat tegen een stootje kan. Ik heb geen zin om, als ik wel overvallen wordt door een regenbui, nog kilometers nat en verkleumd verder te moeten wandelen.

De Wedderbergen……
De Wedderbergen is een gebied met stuifduinen, ontstaan in de middeleeuwen door ontbossing en overbeweiding. Langs het gebied kronkelt de Westerwoldse Aa. Ten zuidwesten van de Wedderbergen loopt het oude kerkepad naar Wedde. Direct ten zuiden van de recreatieplas van Wedderbergen ligt aan oostzijde van dit vroegere kerkepad de ‘Jeudenkolke’; een kolk, die ontstaan is bij een dijkdoorbraak van de dijk rond de Westerwoldse Aa, mogelijk bij de Sint-Maartensvloed van 1686. De naam verwijst naar een volksverhaal over een Joodse inwoner van Wedde die als gevolg van op hol geslagen paarden met koets en al in de kolk reed en daar verdronk.

Genieten…….
Onze wandeling gaat langs de Westerwoldse Aa richting Wedde. Het is inderdaad behoorlijk drassig en glibberig langs het water, af en toe is het oppassen dat je niet uitglijdt. Er staat een dikke wind, maar de weergoden zijn ons goed gezind, het blijft de hele tijd droog. Vanuit Wedde gaat het verder via het oude kerkepad terug naar de Wedderbergen. Bij de ‘Jeudenkolke’ moet ik altijd weer even het verhaal lezen, wat daar op een bord bij de kolk staat. Wat zou er van waar zijn? Het blijft een mooi volksverhaal.

 

Weer thuis……
Dan is het tijd voor koffie en een plak eigen gemaakte Appelmoes Cake. Een lekkere, gezonde afsluiting van een heerlijke wandeling!!!